En listig uppfinning som kan sänka dina kostnader

26 juli 2020 Lily Hansen

editorial

Sedan människan lärde sig hantera elden så har vi grubblat över hur vi ska hålla oss varma på bästa sätt, eller hur vi ska kyla ner våra boningar vid behov. Att bränna ved gör vi fortfarande, ibland i form av pellets eller så väljer vi kol som har bättre effekt. Att gå från vedspisar till kakelugnar var på sin tid ett stort steg i rätt riktning, men att utvinna energi ur luft, berg eller grundvatten är en sentida innovation – miljövänlig och effektiv. Om du vill skaffa en värmepump, besök https://www.xn--vrmepumpistockholm-ltb.nu/vaermepumpstockholm.

 

Så här funkar det

Ibland väljer man kylskåpet som jämförelse, fast omvänt eftersom pumpen flyttar värme utifrån och in. Redan 1856 byggde Peter Ritter den första värmepumpen och det var tekniken i kylskåp som satte honom på spåret. När den här typen av uppvärmning kom till Sverige kallades den för kovärmeanläggning eftersom den hämtade värme från en ladugård. Det var år 1948. Under den så kallade oljekrisen på 1970-talet blev många intresserade av att hitta alternativ till den dyra oljan. Dessutom ville man skapa mer miljövänliga alternativ. Sedan dess har utvecklingen fortsatt, men mer i detalj och med ett bredare användningsområde för både stora och små fastigheter.

 

Spana efter förbättringar

Det är inte omöjligt att vi snart ser att den här typen av uppvärmning kan kombinera olika källor, alltså att samma apparat exempelvis växlar värme från både sol och berggrund. Smartare och mer effektiva pumpar är att vänta. De blir sannolikt också lättare och smidigare att placera inomhus. Slut med brummande fläktar som stör på utsidan! Överlag så har de skandinaviska länderna varit föregångare inom utvecklingen av hur vi värmer upp våra hus. Vinterklimatet spelar naturligtvis en roll för detta – något som också lett till att vi har välisolerade väggar och satsar på inomhusklimatet då vi behöver tillbringa mycket tid inne. 

Fler nyheter