Skyddsjakt får bara bedrivas med tillstånd från länsstyrelsen

29 januari 2020 Lily Hansen

editorial

Skyddsjakt kan tillåtas endast med tillstånd från Länsstyrelsen. Syftet med skyddsjakten måste vara att förhindra skador på exempelvis boskap, fisk, vatten eller åkrar. Exempel på då skyddsjakt kan förekomma är för att hindra varg från att slå många renkalvar eller stoppa vildsvin från att böka upp och förstöra stora mängder sådd åkermark. Det är Naturvårdsverket som ansvarar för jakt i Sverige. Deras roll är att vägleda om skyddsjakt och ompröva de beslut från länsstyrelserna som har överklagats. Anledningen till att det är länsstyrelserna som beslutar om skyddsjakt är att naturvårdsverket har delegerat uppgiften till de län där arter som kan tänkas skyddsjagas finns. 

 

Ibland förekommer skadedjur inne i städerna

Även i en stad kan skyddsjakt tillåtas. Skyddsjakt i Gislaved kan exempelvis innefatta fåglar som duvor och måsar. Andra djur som man kan tänkas skyddsjaga är råttor, men även större djur som normalt lever i skogen som grävlingar och rävar. Ibland ändrar vilda djur beteende och söker sig in i städerna i stället. Även trafikskadade djur skyddsjagas ofta. När man bedömer om ett djur får skyddsjagas i en stad är skälet oftast med hänsyn till hälsa och säkerhet men kan även vara av andra orsaker. Det är inte roligt att avliva ett djur och ofta tas beslutet i en stegvis bedömning så att man ska var säker på att rätt beslut fattas.

 

 

Också privatpersoner kan anlita skyddsjägare

Både privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag kan anlita skyddsjägare om de har problem med skadedjur i den egna fastigheten. Men det behövs ett tillstånd från länsstyrelsen. Vet man att man brukar ha problem med måsar så kan det enklaste vara att försöka hindra måsarna från att lägga sina ägg i anslutning till fastigheten. Vid skyddsjakt sätts ofta fällor ut som sedan kontrolleras två gånger per dygn. De skadedjur som fångas avlivas sedan omgående av en jägare.

Fler nyheter