Luft/vatten värmepump anpassad till nordiskt klimat

26 juli 2021 Lily Hansen

editorial

För den som vill byta uppvärmningssystem och sänka sina energikostnader kan en luft/vatten värmepump vara en bra lösning. Den är också betydligt enklare att installera än en bergvärmepump som kräver att man först anlägger en energibrunn. Men det är viktigt att man väljer en luft/vatten värmepump som är anpassad för våra kalla vintrar så att pumpen klarar att leverera värme också vid riktigt låga temperaturer. 

En luft/vatten värmepump tar tillvara den solenergi som finns lagrad i luften och värmepumpen monteras vanligtvis strax utanför fasaden. För att en luft/vatten värmepump ska fungera måste man också ha vanliga vattenfyllda element installerade. Men går man från exempelvis fjärrvärme eller olja, brukar detta inte vara några problem då man kan använda samma vattenburna värmeelement.  

 

Viktigt att spara energi även på andra sätt

Innan man installerar en luft/vatten värmepump är det bra att först sänka sina energikostnader på andra sätt, som exempelvis genom att tilläggsisolera, byta ut dåliga fönster etcetera. Lyckas man sänka sitt energibehov kan det innebära att man klarar sig med en lite mindre, billigare värmepump. Men man måste också tänka framåt i tiden och kanske kommer hushållets behov av värme och varmvatten öka om familjen växer eller då barnen blir tonåringar. 

 

 

Många fördelar med totalentreprenad

Ett företag specialiserade på olika värmepumpar och särskilt luft/vatten värmepumpar kan hjälpa till att hitta den pump som passar hushållet. Genom att vända sig till en aktör som också erbjuder en helhetslösning får man även värmepumpen installerad och servad. Det blir ofta billigare, men också tryggare eftersom man då vet vem man ska kontakta om det skulle uppstå några problem och den behöver lagas. Just därför kan det vara bra att också kolla upp företagets ekonomi hos Skatteverket, så att man inte väljer en aktör som håller på att gå i konkurs.

Fler nyheter