Lära för livet

04 mars 2020 william eriksson

editorial

Det finns en gammal latinsk sentens som lyder ”non scholae sed vitae discimus”. På svenska betyder det ”vi lär oss inte för skolan utan för livet” och innebär att kunskap är någonting som man kommer behöva använda och ha nytta av resten av livet, inte bara perioden när man går i skolan. Det kan vara värt att tänka på när man pluggar på glosorna till engelskprovet kanske. Idag finns det en mängd olika typer av skolor och valmöjligheterna är många, inte bara när det ska väljas program och inriktning till gymnasiet.

 

Stor valfrihet

Numera finns det utöver de ”vanliga” kommunala skolorna även många friskolor som erbjuder särskilda profiler på sina skolor. Det kan vara skolor som specialiserar sig på exempelvis idrott och fotboll, media eller musik eller är av religiös karaktär. Det finns faktiskt en skola i Norrköping, för att ta ett exempel, som checkar av samtliga av dessa exempel samtidigt, vilket nästan får anses vara smått otroligt. Att välja skola är någonting väldigt viktigt. Mycket av barnens värdegrund, fostran och verktyg för livet i övrigt kommer genom skolan, även om det naturligtvis är utbildningen och kunskapen som ska stå i fokus för vad skolan ska bidra med.

 

 

Grundläggande kunskap

Det kan inte nog understrykas hur viktig skolan är. Den är så viktig att vi i Sverige har skolplikt i grundskolan sedan 1962. Däremot är det frivilligt att börja gymnasieskolan, men idag är vårt samhälle uppbyggt på ett sådant sätt att det kan vara väldigt svårt att få ett arbete utan en gymnasieexamen. Att gå i skolan är med andra ord en grundläggande del i livet för att i förlängningen inte bara skaffa sig kunskap i livet, utan att få med sig milstolpar och erfarenhet för att kunna försörja sig själv och kanske en familj. Kunskap är både makt och frihet att göra som man vill!

Fler nyheter