Fysioterapi för din hälsa

14 oktober 2019 william eriksson

editorial

En fysioterapeut är samma sak som en sjukgymnast, det är egentligen bara ett nyare namn. Same, same but different, skulle man kunna säga. Det äldre namnet antyder att man måste vara sjuk för att få hjälp, medan det nya namnet inkluderar fler. Till exempel de människor som känner sig friska men som ändå behöver hjälp i någon form. Det kanske handlar om förebyggande behandling för att man inte ska bli sjuk. Därför har nog det namnet blivit vanligare nu för tiden. Förutom att förebygga så jobbar en fysioterapeut med att bedöma, bota och lindra.

 

För både de friska och sjuka

Vad är det då som en fysioterapeut bedömer, förebygger, botar och lindrar? Jo, det kan vara skador eller sjukdomar som uppträder i muskler, leder, nerver och skelett. Alla dessa tillsammans bildar våra rörelse- och stödjeorgan. En fysioterapeut utgår från varje enskild individs förutsättningar och de har djupa kunskaper i hur fysisk aktivitet bidrar till rörlighet och hälsa, vilket ju såklart är målet. 

Att jobba med rörelsesystemet är bland de vanligaste arbetsområdena för en fysioterapeut, men det finns även andra områden som de kan vara specialiserade inom. Exempelvis nervsystemet, cirkulation och andning. En del fokuserar istället på den psykiska hälsan (eller ohälsan).

 

 

Olika behandlingar för olika personer

Fysioterapeuter kan ge smärtlindring med olika metoder, bland annat i form av akupunktur och TENS (stimulering av nerver med elektriska strömmar). De kan även ge olika sorters fysikalisk behandling, ortopedisk manuell terapi eller jobba med behandling specifikt för idrottsskador. 

På många mottagningar finns träningsrum eller gym för att patienterna där ska kunna förebygga eller rehabilitera skador. Om du behöver en fysioterapeut i köping så kan du exempelvis hitta en hos Slottspraktiken. Att idrottare behöver besöka en fysioterapeut är inte ovanligt och många fysioterapeuter har specialkunskap på just idrottsskador. Andra har barn eller äldre som specialitet.

Fler nyheter