Det lönar sig alltid att installera bergvärme

16 maj 2022 Lily Hansen

editorial

I Sverige måste alla värma sina hus en stor del av året för att inte frysa. För den som värmer huset med direktverkande el eller olja kan det bli särskilt kostsamt. Bättre är då att byta värmesystem och i stället satsa på exempelvis bergvärme som också är miljövänligt. Detta eftersom en bergvärmepump verkar i närheten av fastigheten och tar tillvara på den solenergi som finns lagrad nere i berggrunden.

Även om det kostar en del att installera bergvärme får man till slut alltid igen pengarna. Hur snabbt bergvärmepumpen betalar sig beror till stor del på hur stor konsumtion man har av värme och varmvatten. Därför är det viktigt att man också ser till att täta och isolera huset och fönsterna så att man inte slösar på energi. Gör man detta innan man installerar bergvärmepumpen kan det leda till att man klarar sig med en något mindre anläggning, som då givetvis också kostar mindre.

 

installera bergvärme

 

Så mycket kan man spara med en bergvärmepump

Med hjälp av en bergvärmepump kan man sänka sina energikostnader med upp till åttio procent och slippa frysa. Bergvärmepumpen påverkas heller inte alls av årstidernas temperaturskillnader som andra typer av värmepumpar kan göra, och kan därför leverera massor av energi året om. Det gör att en bergvärmepump även passar lite större hus som flerfamiljshus och industrifastigheter. 

Vill man byta värmesystem och installera bergvärme ska man ta hjälp av ett företag som är specialiserade på olika typer av värmepumpar. Bäst är att välja ett företag som arbetar med flera olika välkända och beprövade märken. Då kan de ta fram den bergvärmepump som passar hushållet och fastigheten bäst utan att vara för stor eller för liten. Ta gärna in kostnadsförslag från några olika företag specialiserade på bergvärme för att också jämföra priser. Glöm inte att även fråga om kostnaden för att borra en energibrunn. 

Fler nyheter