Relining är en stamrenovering

25 april 2022 lily_hansen

editorial

När man vill skjuta upp ett stambyte i sin fastighet, trots att rören är dåliga, finns det ett bra alternativ. Man kan renovera dem invändigt med relining, där man rensar rören och sprutar in en plastbeläggning. Det blir som en elastisk film inuti rören, och då kan man behålla de gamla rören en tid till.

När man har gjort denna stamrenovering filmar man rören invändigt och kontrollerar att det ser bra ut. Speciellt i äldre hus är det värdefullt att man kan göra en relining, och då sparar man in en stor kostnad. Metoden är miljövänlig, eftersom man inte använder kemikalier, och man sparar in på både material och byggavfall.

 

Relining i hyreshus och bostadsrätter

Både privata husägare och bostadsbolag drar fördel av relining. En bostadsrättsförening måste också se över sina kostnader och spara ihop en bra buffert för framtida reparationer. Med relining får man en tidsfrist och rören håller i många år till.

En hyresvärd har många lägenheter som ska underhållas, och även här är det bra att det finns relining som ett alternativ. Man slipper bryta upp golv och väggar för att sedan återställa dem igen. Det finns företag som är specialister på att göra relining, och de tar gärna emot uppdrag.

 

relining

 

Att senarelägga stambytet

Ibland avvaktar husägaren ett tillfälle att sälja hela fastigheten, och då får den nye husägaren göra alla önskade reparationer när det blir dags. Man kan också vänta på ett mer ekonomiskt gynnsamt läge för ett ordinarie stambyte. Det viktigaste är att känna till att alternativet relining finns och är flitigt använt och uppskattat.

Man räknar med att en relining förlänger rörens livslängd med femton år, och det kan vara bra för den som inte riktigt vet vilka reparationer man vill göra framöver. Man låser inte upp något kapital med nya rör, utan gör stambytet när läget känns rätt.

Fler nyheter