Har du guldföremål liggande hemma i byrålådan?

17 oktober 2019 patrick pettersson

editorial

Guld är en metall som i alla tider betraktats som mycket värdefull. Skönheten och dess bestående egenskaper är bidragande orsaker. Guld finns i olika färger och renheten, det vill säga halten av rent guld (Au), mäts i karat. Rent guld är så mjukt att det inte lämpar sig för användning. Genom att blanda ut guldet med koppar och silver ges metallen bättre egenskaper. En vanlig guldhalt i smycken är 18 karat vilket motsvarar ungefär 75 procent rent guld. Äktheten garanteras ofta av att guldföremål stämplas. Guld har använts som betalningsmedel och hela länders ekonomier har sparats i guld.

 

 

Olika vägar för att sälja guld

 

Än idag sker handel med guld och för den som vill sälja guld finns goda möjligheter. Priset på guld varierar och bestäms på daglig basis av världsmarknadspriset. Om man vill sälja guld kan man naturligtvis gå in till en guldsmed och få hjälp. Det finns också företag som specialiserat sig på att köpa upp guld. Kanske har man gamla smycken eller tandguld från släktingar som bara ligger i byrålådan. Dessa föremål kan säljas och pengarna användas till något roligare. Det finns guider och beräkningstabeller på nätet för att ta reda på guldets värde. Man kan också gå in till en mynthandel eller uppköpare och få direkt hjälp.

 

Gynnsamt att sälja guld idag

 

Många använder sig av särskilda guldförsändelser för att skicka in sitt guld för försäljning. Det är rekommenderade brev där innehållet är försäkrat. När man har skickat in det guld man vill sälja, görs en värdering. Guldet vägs och kontrolleras och baserat på aktuellt guldpris får man som säljare ett försäljningsvärde. Pengarna sätts sedan in på säljarens konto vilket brukar gå väldigt fort. Det är gynnsamt att sälja guld idag beroende på att priset är högt. Sett över en 60-årsperiod har värdet på guld ökat väldigt mycket.

Fler nyheter