Brunnsborrning för bergvärme i Västerås

28 november 2020 jonas olsson

editorial

Rent vatten klarar man sig inte utan speciellt länge, och om man bor utanför det kommunala vattensystemet måste man ha en egen brunn. I takt med att grundvattnet har sjunkit, men även för att säkerställa kvaliteten på vattnet, borrar man idag djupt ner i marken då man anlägger en ny brunn. Men det händer, även om det inte är så ofta, att man också gräver brunnar. 

För att man ska slippa problem med dricksvattnet är det jätteviktigt att man anlägger brunnen på rätt ställe, så att risken för att den ska förorenas minimeras. En brunn ska till exempel inte ligga nära en avloppstank och ska även ligga högre upp så att eventuella föroreningar som läcker inte rinner i riktning mor brunnen. Man måste också titta på omgivningen då man borrar en ny brunn och även ta hänsyn till om det där finns smutsiga källor som kan förorena brunnen.

 

Brunnens storlek anpassas efter hushållet

Hushållets behov av vatten avgör hur stor brunnen borras. Det gäller också att planera framåt, och om familjen växer och hushållet utökas brukar vattenkonsumtionen öka. När man borrar en ny brunn ska man se till att anlita en auktoriserad och godkänd brunnsborrare. En sådan lämnar alltid ett brunnsprotokoll över brunnen vilket är nödvändigt att ha ifall att fel skulle uppstå. Det är viktigt att företaget också har en försäkring ifall att brunnen inte blir bra.

 

 

Samma teknik som vid installation av bergvärme

Tekniken vid brunnsborrning är densamma som vid installation av bergvärme i västerås och på andra platser, och vissa företag erbjuder båda tjänsterna. Men det kan vara bra att välja ett företag som också erbjuder totalentreprenad och då även monterar pump, brunnslock, adapter med mera. När brunnen sedan är på plats ska man vänta två veckor innan man sedan tar ett vattenprov och skickar det på analys för att kontrollera kvaliteten.

Fler nyheter